Playboy tipt: deze films mag je deze maand niet missen

Elke maand zet Playboy de drie films die je deze maand absoluut niet mag missen voor je op een rijtje.

Rambo Rico

First Blood

Een stuk of vier betaalkanalen hebben we in huis, maar het komt toch best vaak voor dat we niet weten wat we moeten kijken. Het beste, zo hebben we ontdekt, is gewoon klassiekers herkijken.

Een Robocop, Predator of Alien is altijd nog beter dan een B-film op Netflix uit 2023. Zo deden we een tijd terug zo’n rondje en stuitten we op Rambo: First Blood. De eerste film waarin Sylvester Stallone de getroebleerde Vietnamveteraan John J. Rambo speelt. Veertig jaar geleden gemaakt en een beetje karikaturaal allemaal, dat kan niets zijn toch? Mispoes. Na een half uur zaten we nog te kijken en juichten we voor de hoofdrolspeler. Nog wat later was de film gewoon afgelopen. Jeetje, hadden we nu net Rambo uitgekeken zonder ironie? Ja dus. Alles klopt gewoon in dit eerste deel. De actie, het spel en de omgeving. We rillen mee met Cambodia in een koude bergomgeving moet survivallen. Hij heeft ruzie met de politie in een dorpje, ze hebben ’m iets te grof aangepakt. Moet je niet doen bij iemand met een jachtmes en een oorlogstrauma.

Sylvester Stallone zet een geloofwaardige spierbundel neer in deze film die toch wel het stempel legendarisch verdient. De vervolgen halen het niet bij deze, geloof ons nu maar. Maar goed, hoe komen we hierop? De bioscopen brengen First Blood weer naar het grote scherm omdat de actiefilm jubileert. En we hebben even gekeken, hij draait op heel wat plekken in de grote steden. Waan je dus in de bios in 1980 maar dan in 4K-kwaliteit. Je zult ook wel moeten als je deze film wilt zien, want niemand snapt de wetmatigheden van al die streamingdiensten, maar op dit moment draait Rambo: First Blood op geen enkele zender.

First Blood draait nu in de bioscoop.

Black Lotus

Leuk natuurlijk dat je elfvoudig wereldkampioen kickboksen bent, maar de echte droom van Rico Verhoeven is filmster worden. Daartoe vertrok hij naar Los Angeles. Welnu, missie geslaagd. Met Black Lotus beleeft de Brabander zijn acteerdebuut als een gewezen Special Forces-ijzervreter, die met een trauma doelloos de wereld over zwerft. Terug in Amsterdam wacht hem een opdracht: het opsnorren van de ontvoerde dochter van een vriend. Hetgeen uiteraard niet zonder explosies, salvo’s en achtervolgingen verloopt. Best vermakelijk, deze éénmansoorlog van Rico Verhoeven.

Black Lotus draait vanaf 13 april in de bioscoop.

Empire of Light

Noem het de Engelse versie van Cinema Paradiso, dit Empire of Light, dat zich begin jaren tachtig afspeelt in zo’n typische half afgebladderde Engelse badplaats. Draaipunt is een ouderwetse bioscoop, bestaande uit één barok zaaltje, een projector en die magische bundel licht. Bond-regisseur Sam Mendes heeft de rituelen in zo’n filmhuis prachtig gefilmd als een ode aan vervlogen tijden. Voor deze relatief kleine productie rekruteerde hij kanonnen als Olivia Colman en Colin Firth. Laatstgenoemde geeft als de seksistische en racistische bioscoopdirecteur de plot toch nog een zwart randje mee.

Empire of Light draait nu in de bioscoop.