Maarten van Rossem is 80: 'Door al het verdomde gezeik ga ik nog 20 jaar door, totdat ik 100 ben'

De historicus is vanaf eind deze maand 80 jaar jong, een wonder zullen sommige mensen stellen

Van Rossem

Maarten van Rossem werd eind deze maand 80, maar is nou niet bepaald het toonbeeld van gezondheid. Krijgt hij een hartzweer als mensen hem verrot schelden? Nauwelijks, zegt hij in zijn biografie Van Rossem: "Het gaat niet zelden om ongelukkige mannen die met deze scheldkanonnades hun eigen ellende op mij afreageren."

Gezondheid

Maarten van Rossem ten voeten uit: toen vorige maand bekend werd dat Philip Freriks stopt met het presenteren van De Slimste Mens (wel pas na de winterafleveringen van het seizoen 2024 - 2025) en wordt opgevolgd door Herman van der Zandt, was Van Rossem al snel klaar met het ‘gezeik’. Van Rossem: "Ik heb altijd gezegd:als Philip stopt, stop ik ook, maar door al dat verdomde gezeik de afgelopen tijd, ga ik nog twintig jaar door totdat ik 100 ben." Maar ten van Rossem wordt eind deze maand 80, dus je zou kunnen zeggen: denk vooral aan je hart. In het geval van Van Rossem geen flauwe waarschuwing. Omdat hij jarenlang rookte als een kachelpijp en in zijn tijd als historicus ook wel van een glaasje, een flesje en soms ook van een doosje wijn hield, slibden zijn hartslagaders dermate snel dicht dat hij op zijn 62ste onder het mes moest. Sindsdien raakt hij geen peuk meer aan en is zijn drankgebruik minimaal. Zijn cynische blik is er alleen maar scherper op geworden en zijn provocatieve inborst al helemaal, zegt hij in Van Rossem: "Die scheldkanonnades – Korzelige zuurpruim! Haatfluim! Bejaardenzendermediahoer! – werken vooral op mijn lachspieren. Vooral als ik NPO-elitefascist word genoemd: ijzersterk! Dit soort scheldpartijen zijn onderdeel van het hufterdom dat met ultrarechts is opgekomen. Op dat agressieve schelden met suggesties voor gewelddadigheid heeft ultrarechts wel een monopolie."

Provocerend

Hoe ouder hij wordt, hoe meer hij provoceert, zo lijkt het. Alsof hij er genoegen in schept om het schuim op de bek van bijvoorbeeld Forum voor Democratieaanhangers te toveren: "Als Thierry Baudet aan de macht komt, ben ik ervan overtuigd dat ik van huis word gehaald en opgesloten voor de tribunalen. Ik heb zelf geen Twitter [het huidige X, red.], mijn blad Maarten! wel, maar soms kijk ik toch even op het platform wat er zoal wordt gezegd. Ik moet toch een beetje weten wie mij straks komt ophalen voor de tribunalen."

Geen acteur

‘Kroonprins van het chagrijn’ werd hij eens genoemd in een documentaire van nota bene Omroep Max, een typering die hij als geuzentitel bestempelt: "Mijn imago als chagrijn is ook selffulfilling, omdat ze me op televisie altijd vragen naar dingen waar ik enorm de pest aan heb. Als je mij vraagt naar mijn opinie over René van der Gijp, dan zeg ik: dat vind ik een hufter. Nou, dat geeft een opwinding zeg, ongelooflijk werkelijk. Het wonderlijke is dat Gijp het wel van mij mag zeggen, maar als ik het van hem zeg, is het schandelijk. Dat blijft vrij eigenaardig." Zoals hij het ook eigenaardig vindt dat mensen hem als een acteur zien. Vooral Johan Derksen heeft aan tafel van Vandaag Inside nogal eens de neiging om hem te betichten van een ‘nonchalante act’. Van Rossem: "Ik zou zeggen: spreek voor jezelf, Johan. Als er nou iemand een act opvoert is het Johan wel, met die idiote haren en achterlijke snor. Het is een onuitroeibaar misverstand dat ik een acteur zou zijn."

Reportages
  • NL Beeld / Patrick van Emst