3 manieren om je drinken snel te koelen

Je kent het wel. Het is warm weer en je gekoelde bier of fris is op. Niemand is te porren voor een slok lauwe pils of th...

Je kent het wel. Het is warm weer en je gekoelde bier of fris is op. Niemand is te porren voor een slok lauwe pils of thee-lauwe cola, maar om het spul koud te krijgen moet je minstens een halfuur wachten. Tenzij...

Scheikundigen, nerds en andere slimmeriken hebben allerlei handige methodes bedacht om drinken supersnel te koelen. Met een paar eenvoudige hulpmiddelen zelfs al binnen enkele minuten. Cheers!

#1 Voor thuis

Nodig: ijsklontjes, een hand zout en een (glazen) schaal of teiltje

Vul de schaal met ijsklontjes en water. Verhouding: 50/50. Leeg een handvol zout in het water, leg de flessen of blikjes erin (niet per se onderwater), en roer even stevig. Laat alles daarna 2 à 5 minuten staan, en je drinken is koud. Het zout verlaagt de bevriezingstemperatuur van het water, waardoor het kouder kan worden dan zonder zout, zonder dat alles aan elkaar vriest. Wil je meerdere malen gebruik maken van het water, dan zul je veel ijs achter de hand moeten hebben; de klontjes smelten snel, waarna het water ook snel op kamertemperatuur komt.

Heb je een groot feestje of extreme dorst? Vul dan een wastafel of badkuip op dezelfde manier.

#2 Voor in the middle of nowhere

Nodig: (kranten)papier of een sok, en wind

Deze methode is bedoeld voor wanneer je vrijwel geen hulpmiddelen tot je beschikking hebt. Wikkel een flesje bier of andere drank in een natte sok of nat krantenpapier. Gebruik je kranten, zorg er dan goed voor dat het papier strak om het flesje is gewikkeld. Hang het flesje vervolgens in de wind. Ophangen is het beste, omdat er dan de meeste wind omheen waait. Maar neerzetten kan ook. Hoe meer wind, hoe sneller je drankje koud is. Wacht zo'n 20 tot 30 minuten. Je kunt het flesje ook in een vriezer leggen, als je die hebt.

#3 Voor als je een waaghals bent

Een busje perslucht en een heleboel lef

Bier koelen zoals de Rus in het filmpje hieronder voordoet, kunnen we je alleen maar afraden. De zonnebril gaat z'n ogen niet redden als het flesje ontploft door de snelle temperatuurdaling. "Veilgheid prioriteit nummer 1 is", zoals hij zelf al opmerkt.

http://youtu.be/EukG92Evw3Q?t=10s