20 questions: Luuk Ikink

Luuk Ikink (33) is die bebrilde jongen die zorgt dat er wat te lachen valt bij RTL Late Night. Deze maand start zijn eig...

Luuk Ikink (33) is die bebrilde jongen die zorgt dat er wat te lachen valt bij RTL Late Night. Deze maand start zijn eigen programma Galileo op RTL 5, waarin hij op zoek gaat naar antwoorden op populairwetenschappelijke vragen.

Valt er iets te leren van je nieuwe programma Galileo?

Veel, hoop ik. In Galileo zoeken we een antwoord op populair wetenschappelijke vragen, bijvoorbeeld hoe je iemand gemakkelijk knock-out kunt slaan. Of wat er met je lichaam gebeurt als je extreem hete pepers eet. Dan plakken we de proefpersoon vol met metertjes en kijken we hoe z’n lichaam reageert. Het wordt een vermakelijk uurtje televisie, waar je stiekem ook wat van leert. Van die kennis waarmee je kan pronken op verjaardagsfeestjes. Dat doe ik zelf ook altijd.

Had je nog meer opties of was dit het enige dat je werd aangeboden?

Er waren niet meer opties en dat hoeft ook niet. Ik ben geen natuur- of scheikundige, maar keek altijd Klokhuis en Jules Unlimited, en ik las de Kijk en de Quest. Dit programma past dus goed bij me.

We kennen je vooral als sidekick bij RTL Late Night, waar je het nieuws op een humoristische manier behandelt en grappige YouTube-video’s laat zien. Zit je de hele dag die filmpjes bij elkaar te sprokkelen of doet je redactie dat?

De eerste twee jaar deed ik het in mijn eentje, maar nu heb ik er een kleine redactie bij. Nu kunnen we wat meer eigen dingen maken. Ik werk op dit moment hard en veel, maar het is zo’n onderdeel van mijn leven dat het niet voelt als werken. Ik zou niet weten wat ik anders moet doen. Natuurlijk zou ik wat met m’n vrouw en kinderen kunnen ondernemen, maar je moet toch ook wat andere dingen doen naast het hebben van een gezin.

Welke sterkte heb je in je bril? Waarom draag je geen lenzen?

-2,5 en -1,5. Ik heb sinds havo 4 een bril, dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Je kunt nog steeds in je ogen wrijven, dus ik vind het wel prima zo. Een van m’n monturen is zo’n ouderwetse 80’s classic. Die komt waarschijnlijk nooit meer in de mode, maar toen ik hem zag, vond ik het een ontzettend goede bril.

Ben je nog weleens zenuwachtig?

Dat is er onderhand wel uit. Ik ben nooit een enorme zenuwpees geweest. Voor de eerste aflevering van Late Night was ik wel gespannen, maar op een leuke manier. Het was m’n eerste tv-programma ooit, alles live, geen idee hoeveel mensen er zouden kijken. Maar alles stond strak, alles klopte. Ik heb wel ooit één keer een black-out gehad. Ik werk regelmatig zonder autocue en die keer ook. Ik wist niet meer wat ik moest zeggen. Ik stond daar maar naar m’n blaadje te staren. In no time stond het zweet op m’n rug. Humberto heeft me toen gered. Hij had het nieuws gelezen en zei er wat over waardoor ik de draad weer op kon pakken. Ik leerde supersnel bij Late Night. Er zijn ook maniertjes die ik toen had en nu niet meer. Ik hield altijd m’n pen vast, bijvoorbeeld. Op een gegeven moment zeiden mensen op Twitter ‘Leg dat ding nou eens weg’. Dat heb ik toen gedaan.

Lees het complete interview in het nummer dat nu in de winkel ligt en hier is te bestellen