Dikke knaken verdienen met John C. Bogle

Normaliter probeert de financiële industrie investeerders met geld aan te trekken. Niet John C. Bogle, hij doet het tege...

Normaliter probeert de financiële industrie investeerders met geld aan te trekken. Niet John C. Bogle, hij doet het tegenovergestelde. Zijn uitvinding helpt met besparen en het  creëren van winstkansen. 

De man

Hij is een reus in de financiële wereld. John C. Bogle, niet zomaar een miljardair: ‘Ik heb er een hekel aan om geld uit te geven,’ geeft hij meermaals toe. Voor de lunch eet hij meestal broodjes met pindakaas en jam en als hij reist dan gaat hij het liefst met de trein. ‘Ik ben een normaal persoon,’ zegt de 87-jarige. Dat is echter niet helemaal waar, want hij heeft investeerders één van de belangrijkste producten gebracht: de ETF.

Zijn pad

Tijdens zijn eerste baan bij een investeringsmaatschappij vloog de econoom naar New Jersey. In 1974 richtte hij daarbeleggingsfonds Vanguard op, nu één van de grootste in de Verenigde Staten. Later vond hij Exchange Traded Funds (ETF's) uit, passieve fondsen waarmee je een stukje van een index (bijvoorbeeld de AEX) koopt.

Lees ook: 5 tips om zonder geslijm medewerker van het jaar te worden

Stijgt de AEX, dan wordt zo'n ETF meer waard. En andersom natuurlijk. Het is gebleken dat deze fondsen stabieler zijn dan fondsen die beïnvloed worden door bedrijfsmanagers.

Wat we ervan kunnen leren

Iedereen die voor zijn eigen geld wil  zorgen, zou zich in het onderwerp moeten verdiepen. Het is minder ingewikkeld dan veel mensen denken. ETF's zijn ideaal voor degenen die voorheen angst hadden voor de beurs, maar wel hun vermogen willen laten groeien. Ondertussen is de notering van ETF's enorm. Op de website justetf.com vind je een duidelijk overzicht