Jongeren zijn meer bezig met gamen dan met sex

Van jongeren wordt vaak gezegd dat ze vastgeplakt zitten aan hun smartphone, ook zegt men dat ze zo veel losse contacten...

Van jongeren wordt vaak gezegd dat ze vastgeplakt zitten aan hun smartphone, ook zegt men dat ze zo veel losse contacten hebben en onvoorzichtig zijn met sex. Dat eerste blijkt te kloppen, het tweede niet. Jongeren zitten namelijk veel liever te gamen, dan dat ze samen tijd doorbrengen tussen de lakens. Althans, volgens onderzoek naar risicovol gedrag onder jongeren.

Lees ook: 11 feiten over vreemdgaan: is sex met een ander cheaten? Een kwart vindt van niet 

Ongeveer de helft, 46 procent, van de jongeren geeft aan minimaal drie uur per dag te gamen. Dat is ongeveer even lang als een deel van de Lord of the Rings-trilogie. Of Titanic, als dat meer je ding is. Al met al wordt er 42 procent meer gegamed dan in 2013.

Uit het onderzoek kwam ook dat het percentage sexueel actieve middelbare scholieren met 31 procent gedaald is sinds 2013. Sinds 1997 is dit cijfer niet meer zo laag geweest. Games blijken verder beter te werken tegen alcoholgebruik en roken dan alle Postbus 51 reclames bij elkaar. Vergeleken met 2013 dronk slechts 21 procent van de minderjarigen in de maand voor het onderzoek, dat is eenvierde minder. Ook het aantal rokers daalde met 10 procent.

Op zich klinkt dit heel positief (hoewel, minder sex...), maar beleidsmakers hebben natuurlijk altijd wel wat te zeuren. Ze zijn bang dat mensen minder sporten en ongezonder eten doordat ze zo veel tijd achter de computer doorbrengen. Het wachten is nu op de volgende generatie jongeren, zodat we daar massaal op af kunnen geven en het 'falen' van onze generatie weer kunnen vergeten.