10 tips voor de beginnende sigarenroker

Van Arnold Schwarzenegger tot Winston Churchill en van Al Pacino tot Fidel Castro en Clint Eastwood vele mannen wagen zi...

Van Arnold Schwarzenegger tot Winston Churchill en van Al Pacino tot Fidel Castro en Clint Eastwood vele mannen wagen zich vroeg of laat (meestal laat) aan een sigaar. Als kersverse sigarenroker heeft menigeen geen flauw idee waar te beginnen dus vonden we het hoogtijd om ons te verdiepen in deze rokende materie. Er valt nogal wat te leren over sigaren -vergelijk het met whisky's en wijnen- dus we houden het nog even simpel. Later gaan we in op diepgaandere vraagstukken.

Lees ook: Op zoek naar een neiuwe baan? Word sigaarsommelier

Sigaren zijn geen sigaretten, waar je een sigaret in twee minuten zo snel mogelijk door je longen heen stampt geniet je van een sigaar gedurende een langere tijd. Veelal duurt het drie kwartier eer je sigaar op is maar er zijn ook exemplaren waar je uren mee kunt zitten. Een sigaar helpt niet bij je nicotineverslaving want je inhaleert niet. In plaats daarvan laat je de rook van een sigaar door je mond glijden en blaas je het weer uit. Dat betekent niet dat een sigaar niet schadelijk is, in plaats van je longen krijgt met name je keel het te verduren maar genieten is het wel! Tijd om als beginnende sigarenroker aan de slag te gaan.

1. Niet inhaleren

Standaard tip. We beginnen met een open deur maar het is oh zo belangrijk. Rookie mistake #1.

2. Vraag naar advies in een sigarenzaak

Ga niet snobistisch de fout in. Geef bescheiden toe dat je geen flauw idee hebt waar je aan begint en vraag om advies.

3. Begin klein met een Corona of een Robusto en werk omhoog

Als je direct met een te grote of zware sigaar begint word je mogelijk misselijk en begin je er daarna nooit meer aan. Vraag in de winkel naar een milde sigaar van medium grootte. Een Corona is lang en smal en een Robusto is klein en dik beide kan je binnen een half uur op hebben.

4. Knip de sigaar aan de smalle zijde vlak onder de band, knip in totaal ongeveer 1.5 millimeter af

Voorkom dat je ooit met je baas op een balkon met een glas whisky zit te kloten met je sigaar en knip direct de goede zijde af met een sigarenknipper. Jeweetwel zo'n mini guillotine.

5. Donkere sigaren zijn niet perse zwaarder qua smaak dan lichtere

Een veelvoorkomend misverstand is dat donkergekleurde sigaren veel zwaarder zijn dan de lichtere variant. Dit hoeft alleen helemaal niet zo te zijn.

6. Bewaar een sigaar niet te lang

Sigaren drogen uit en verliezen zodoende kwaliteit. Als je sigaren wil bewaren koop dan een mooie humidor (een kistje waarin je de luchtvochtigheid kunt bepalen, ga voor een luchtvochtigheid van ongeveer 70 procent). Als je een sigaar gewoon laat liggen blijft hij meestal maar twee dagen goed.

7. Gebruik geen aansteker

Dankzij een aansteker kan een sigaar een chemische smaak krijgen en daar zit geen enkele sigarenroker op te wachten. Gebruik een lange houten lucifer (haal die ook direct bij de sigarenboer) en draai de sigaar tijdens het aansteken om hem mooi geleidelijk te laten branden.  Jammer maar laat je Zippo dus maar liggen.

8. Houd de sigaar boven de vlam als een marshmallow

Ja, dit wisten wij ook niet maar het schijnt volgens de purist het beste te zijn om een sigaar vlak boven de vlam te houden in een hoek van 45 graden. Draai de sigaar rond en wacht tot er een rood gloeiende ring op de sigaar ontstaat. Op deze manier wordt het tabak niet te heet want als het te heet wordt brand de sigaar oneven en kan hij bitter smaken. The more you know.

9. Zuig niet te hard

Dat zal je verder niet vaak zeggen. Geef de sigaar de tijd om zijn smaak af te geven. Houd tussen iedere teug een tijd van dertig seconden tot een minuut aan. Breng de sigaar dus niet zoals met een sigaret elke twee seconden naar je mond want dan wordt het tabak te heet en jazeker, ook dan wordt het dus bitter.

10. Leer en ontwikkel jezelf als sigarenroker

Er zijn zo veel soorten sigaren van short fillers tot long fillers van Corona's tot Cervantes en Perla's. Leer ze allemaal kennen en neem vooral de tijd. Rook gezellig sociaal met andere aspirant enthousiastelingen en bespreek met hen de smaak en structuur. Er is genoeg te leren voor de beginnende sigarenroker.

De onderstaande liefhebster weet het je ook nog eens goed te vertellen en naast het interessante verhaal is het naar deze jongedame erg prettig kijken.

https://www.youtube.com/watch?v=SMI-Cp7Mvl8