VrijMiBo-Cocktail: de Spritz Safe Passage

We gaan even zomers doen om te vergeten dat het gaat vriezen: tijd voor deze Spritz.

Spritz Safe Passage

De Amerikanen noemen elke slechte wijn met wat bubbels erin Spritz, maar het kan zo veel meer zijn. Dat blijkt wel uit het boekje Sprits: Italy's Most iconic Aperitivo Cocktail. Italianen kun je altijd wakker maken voor een (Aperol) Spritz. Dat is allemaal terug te voeren op het Habsburgse rijk.

@backlink(209099)

Oostenrijkse soldaten bezetten het noorden van Italië in de 19de eeuw. Zij hadden de gewoonte een spult (Spritz) toe te voegen aan de regionale wijnen die ze te heftig vonden, ze waren immers gewend riesling te drinken. Amerikaanse cocktailmixers zijn met de Spirtz aan de slag gegaan en hebben hem avant-gardistisch aangepakt. een moderne Spritz bestaat meestal uit drie delen prosecco, twee delen bittere likeur en een deel soda. Het resultaat is roze en bitter, niet heel rijk aan alcohol en lekker dorstlessend.

Bartender Kenaniah Bystorm bedacht deze spritz. Zijn zoute complexiteit combineert mooi met de citrussmaak van Aperol en het bittere van de Amaro Nardini

Ingrediënten

- 30 ml Amaro Nardini - 10 ml Aperol - 10 ml verse citroensap - 10 ml olijvennat - 70 ml prosecco - 2 olijven

Bereiding

Giet de Amaro Nardini, Aperol, citroensap en olijvennat in een cocktailshaker. Gooi er ijs bij en schud tot alles goed koud is. Giet het uit in een koud cocktailglas. Dan de prosecco erbij en de olijven toevoegen als garnering.