Wat je kunt leren van Salar Azimi die meedeed aan Steenrijk, straatarm

Gisteren was op SBS 6 het programma Steenrijk, Straatarm te zien. Wat, geef toe, stiekem best leuk was. Er viel ook daad...

Gisteren was op SBS 6 het programma Steenrijk, Straatarm te zien. Wat, geef toe, stiekem best leuk was. Er viel ook daadwerkelijk wat te leren op SBS want de instellingen van de straatarme en steenrijke heren lieten interessante verschillen zien. De straatarme Leo en Marijke Rijkens wonen in een volkstuintjesbuurt en mochten een weekje vertoeven in het kasteel van Salar Azimi, een immigrant die binnen zes jaar in Nederland kasteelheer en multimiljonair was en onlangs in het nieuws kwam omdat hij een ton aan NAC gaf. Netjes.

Lees ook: Deze legendarische Ferrari stond 40 jaar verborgen in een schuur en wordt binnenkort geveild 

1. Tijd is niet te koop

'Tijd is onze grootste vijand.' Dat zeggen wij ook altijd tegen de hoofdredactie vlak voor de deadlines maar het klopt wel. Spendeer het dus wijselijk. Eigenlijk is dit de allerbelangrijkste les.

2. Werk hard

Spreekt wel een beetje voor zich toch? Maar het is heel mooi als je werk als je hobby ziet en floreert tijdens stress en  drukte. Zoek dus werk waar je energie van krijgt in plaats van dat het je enkel energie kost.

3. Spot kansen

Zodra Azimi binnenkomt in zijn nieuwe onderkomen valt hem direct op dat de huizen van beide buren te koop staan, het eerste waar hij aan denkt is of een soortgelijk pand een goede belegging is of niet.

4. Maar spendeer tijd aan je familie

Dat moest ie nog even leren, en dat kan ook zonder geld uit te geven.

5. Stress hoort bij het leven

Dus deal ermee.

6. Geef je geld verstandig uit

Niet iedereen was het eens met zijn opmerking over dierenvoedsel maar de boodschap is duidelijk. Geef je geld verstandig uit, wat krijg je voor je geld terug? Denk na of goedkoop niet duurkoop is en koop niet wat je niet nodig hebt. Met een budget van 60 euro per week houd hij nog geld over ook.

7. Blijf optimistisch

Een miljonair die woont in een aftands huurhuis? Vond ie niet erg, hij zag er de positieve punten wel van in. Zo doe je dat. Ohja, hij zegt tussen neus en lippen door dat hij 60.000 euro verloren heeft op de beurs en wat doet hij daarna? Glimlachen en grapjes maken.

8. Neem het heft in eigen handen

Je komt het land binnen, je werkt je kapot, je spot kansen, je besluit succesvol te worden en je doet het gewoon. Niemand gaat het voor je doen, verwacht weinig hulp en doe het zelf. Natuurlijk zegt Azimi dat je spieren, armen en benen hebt dus je kan altijd werken. Nu blijkt dat Leo Rijkens afgekeurd is en daardoor juist niet kon werken. Voor die mensen is hulp welkom, nodig en goed, zolang je maar de juiste beslissingen blijft maken.

Wel lekker nuchter trouwens, je krijgt een creditcard met onbeperkt budget en het eerste wat je doet is pizza bestellen. Daarnaast was de bescheidenheid van de ''straatarme'' Leo en Marijke sierlijk. Zo zijn ze misschien toch niet. Mooi toch. Zo kun je van beide partijen best wat leren.

Kijk de aflevering nog even terug, doe je hier bij SBS6.