Waarom genderswappen in Hollywood omwille van diversiteit een vreselijk slecht idee is

Er komt een vrouwelijke filmversie van het boek The Lord of the Flies (in het Nederlands ook wel bekend als Heer der Vli...

Er komt een vrouwelijke filmversie van het boek The Lord of the Flies (in het Nederlands ook wel bekend als Heer der Vliegen). Voor diegenen die het boek niet kennen: ga vanmiddag naar de bibliotheek en spendeer een avondje aan dit literair meesterwerkje. Maar we moeten het ook even ergens anders over hebben.

Afijn spoilers nu dan: het boek, van William Golding gaat over een groep kinderen (allen jongens) op een onbewoond eiland na een vliegtuigcrash. De kinderen zijn hun lot overgelaten omdat er geen volwassenen in de buurt zijn, zodoende moeten ze zelf zien te overleven. Hoewel de jongens in het begin hun best doen om de orde te bewaren en gezamenlijk te er het beste van proberen te maken ontstaat er al snel een breuk in de groep en proberen meerdere jongens de positie van de leider, of de alfaman, in te nemen. Dit leidt tot geweld en uiteindelijk degenereren de jongens tot niet meer dan wilde beesten die elkaar het leven zuur maken. Het is een cynisch boek dat een pessimistisch beeld schetst van de uiteindelijk gewelddadige, menselijke natuur. En daar komt nu een volledig vrouwelijke versie van naar het witte doek.

Lees ook: Cooper Hefner: 'Ik ben 100 procent feminist'

Alle grappen even terzijde (deze film hoeft maar tien minuten te duren omdat vrouwen elkaar na dag één al de hersens in slaan), zijn wij volledige voorstanders van meer diversiteit in Hollywood. De wage-gap is onlangs pijnlijk duidelijk geworden door de lijst best betaalde acteurs van Forbes, en ja nog steeds krijgen vrouwen veel minder vaak een hoofdrol dan hun mannelijke concullega's. De discussie die hierover gaande is lijkt ons een goede en het is goed om te horen dat vrouwen op prominentere rollen kunnen rekenen. Er is echter een klein probleempje.

In Hollywood zijn ze momenteel druk bezig met het opnieuw maken van bekende films waarin mannen de hoofdrol speelden, alleen dan nu met vrouwen. Sommigen duiden dit aan met de term gender-swapping, oftewel het verwisselen van geslacht. Op deze manier kregen we eerder al nieuwe Ghost Busters te zien waarin enkel en alleen vrouwen achter de spoken aanzaten. Deze film werd pijnlijk slecht ontvangen, niet omdat er alleen vrouwen in zaten maar gewoon omdat de film slecht was. Daarnaast kennen we natuurlijk Fight Club (briljante film) met enkel mannen, maar bestaat ook de film Female Fight Club (verschrikkelijke film). Daarnaast is er een een vrouwelijke versie van The Hangover (Rough Night) die ook slecht ontvangen werd. Wat gaat er precies fout?

https://www.youtube.com/watch?v=w3ugHP-yZXw

Films met vrouwen in de hoofdrol kunnen fantastisch zijn (denk aan Atomic Blonde en The Hunger Games maar ook langer geleden aan Alien en in Nederland de serie Penoza) maar er zijn films die puur worden neergezet als de evenknie van hun mannelijke tegenhanger. Op die manier komt dergelijke film met de dames in de hoofdrol nooit uit de schaduw van degene die eerst kwam. Helaas gaan velen de gender-swapped-films associëren met een gebrek aan kwaliteit wat ervoor zorgt dat de kloof blijft bestaan, of zelfs groter wordt. Het is niet alleen belangrijk dat vrouwen vaker hoofdrollen krijgen maar ze verdienen dan ook een proper script, goede special-effects en een verhaal waar we daadwerkelijk in geïnteresseerd zijn of humor waar we daadwerkelijk om moeten lachen. Met andere woorden: alleen de hoofdrol is niet goed genoeg en het gevaar ligt op de loer dat de gender-swapped-films een verschrikkelijke slechte naam krijgen waardoor op voorhand films zoals Ocean's Eight (de vrouwelijke versie van Ocean's Eleven) al afgestreept worden. En dat kan nooit de bedoeling zijn geweest. Daarnaast wordt er in Hollywood gefluisterd over een vrouwelijke Goodfella's en een vrouwelijke Indiana Jones (Euhm Tomb Raider?). Wij zien liever originele films.

Het hele unieke selling point van de Lord of the Flies-film is nu al  'het is een versie met alleen vrouwen.' Nou en! Dat is toch helemaal prima maar zorg er dan voor dat het script ook dik in orde is, dat de film klopt en dat de special effects dik zijn. Anders krijgen we zo te horen dat niemand gaat omdat er alleen vrouwen in spelen. Dat is de reden niet, de reden is dat die films vaak gewoon knudde zijn. En dat is jammer.

https://www.youtube.com/watch?v=oIB4jNYeRY4