Bedankt Hugh Hefner

De website van onze Amerikaanse collega's staat vandaag op zwart en dat is met goede reden. Vanmorgen om tien over half...

De website van onze Amerikaanse collega's staat vandaag op zwart en dat is met goede reden. Vanmorgen om tien over half zes werd ons medegedeeld dat Playboy-oprichter Hugh Marston Hefner, geboren op 9 april, 1926 in Chicago, op 91-jarige leeftijd thuis is overleden, omringd door familie en vrienden.

Hugh Hefner was de oprichter, de drijvende kracht en de visionair achter Playboy. Hij zette zich gedurende zijn hele leven in voor mensenrechten, vrijheid van meningsuiting, gelijkheid en seksuele vrijheid. Met succes, want 64 jaar na de oprichting wordt het blad in twintig landen gepubliceerd en weten producten met de merknaam een omzet van een miljard dollar per jaar te halen. Hefner begon thuis op de keukentafel aan zijn blad nadat hij een korte carrière als copywriter bij Esquire achter de rug had. Hij nam daar ontslag en besloot zelf een blad op te richten.

Met zeshonderd dollar van de bank en 8.000 dollar van vrienden en familie wist hij de eerste editie te maken, eigenlijk wilde hij het blad 'Stag Party' noemen, maar toen het al bestaande blad Stag Magazine een advocaat achter de jonge ondernemer aanstuurde besloot hij de naam, op advies van een vriend, te veranderen in Playboy. Een naam die wereldwijd bekend zou worden mede dankzij de cover met niemand minder dan Marilyn Monroe. Hefner wist 52.000 exemplaren te verkopen en hoewel hij eigenlijk van plan was om slechts één editie uit te brengen onder de inmiddels welbekende naam zijn we hem allen dankbaar dat hij toch besloot om het merk door te zetten.

'Mijn vader leefde een exceptioneel en invloedrijk leven als culturele en maatschappelijke pionier. Hij was de stem achter significante sociale en culturele stromingen en zette zich in voor vrijheid van meningsuiting, mensenrechten en seksuele vrijheid. Hij definieerde een levensstijl en een ethos dat aan de grondslag van het blad Playboy ligt, één van de bekendste en meest herkenbare merken ooit. Hij zal erg gemist worden door velen, inclusief zijn vrouw Crystal, mijn zus Christie, mijn broers David en Marston en ons allemaal bij Playboy Enterprises.' Aldus Cooper Hefner.