Hoera! Vanaf vandaag mogen je goede voornemens de plomp in

Vandaag een broodje bal als lunch? Mag gewoon weer.

Hoera! Vanaf vandaag mogen je goede voornemens de plomp in

12 januari

Gefeliciteerd, vanaf vandaag hoef je je niet meer aan je goede voornemens te houden zonder een totale slapjanus te zijn. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat 12 januari (gisteren dus) de dag is dat de meeste mensen hun goede voornemens massaal bij het grofvuil zetten. Dus heb jij vanochtend stiekem toch een frikadelbroodje naar binnen gewerkt in plaats van een bakje magere kwark met lijnzaad? Voel je niet schuldig, je bent niet de enige. Dat moet goed voelen of niet? Gedeelde smart is halve smart.

Toch volhouden

Helaas gaat dit voor je gewicht niet op: gedeelde kilo's zijn geen halve kilo's. Dus had jij je voorgenomen om dit jaar écht wat aan je zwembandjes te doen? Of niet meer als wandelende asbak door het leven te gaan? Dan hebben we bij deze wat tips voor je om je goede voornemens tóch vol te houden.

Let wel, alleen als je wíl hè? Van ons moet je helemaal niks, laat dat duidelijk zijn.

Oké daar gaan we:

1. Kalm aan

Het gezegde 'hardlopers zijn doodlopers' is niet voor niets in het leven geroepen. Ten eerste is hardlopen hartstikke saai en vermoeiend, en zeker in dit kloterige januari-weer allesbehalve een aanrader. Gaan we dus ook niet doen. Maar ook qua goede voornemens is 'met mate' het toverwoord. Probeer jezelf niet ineens de levensstijl van Rico Verhoeven aan te meten, maar begin klein. Een stukkie kip in plaats van een gehaktbal. Pak de fiets in plaats van de auto. De trap in plaats van de lift. Een alcoholvrij biertje in plaats va... Oké, er zijn grenzen. Maar toch: alle beetjes helpen.

2. Maak afspraken met jezelf

Iedereen die ooit een rapport heeft moeten schrijven of onderzoek heeft moeten doen zal deze term herkennen: maak je goede voornemens 'SMART'. Wat bedoelen we daarmee? Een beetje duidelijkheid. Klinkt simpel? Gefeliciteerd, dat is het ook. Gewoon een kwestie van afspraken met jezelf maken. Zeg dus niet: 'Ik wil meer sporten', maar zeg: 'Ik ga twee keer per week een half uurtje naar de sportschool'. En doe dat dan vervolgens ook. 

3. Hou het leuk

'Jaja', horen we je denken, 'makkelijk gezegd hoor, hou het leuk, maar ik vind niet meer roken en niet meer lekker eten en m'n luie kadaver van de bank hijsen eigenlijk gewoon geen bal aan!' Snappen we wel. Helaas zijn de lekkerste dingen vaak het slechtst voor je, en knappe vent die daar altijd weerstand aan weet te bieden. Hoeft dus ook niet.

Dát bedoelen we met: hou het leuk. Wil je meer sporten? Kies iets waar je nog enigszins plezier aan beleeft. Dat kan één keer in de week zwemmen zijn. Of een eind fietsen. Of meer seks, verbrand je ook calorieën mee. Hetzelfde geldt voor eten: probeer een beetje maat te houden, maar gun jezelf ook gewoon dat biertje en die bitterbal op zaterdagavond. Eet er alleen geen 20. Dat is de sleutel: hou maat, hou het leuk, en je houdt het vol.

Of hou er gewoon mee op. Wat je wil.

Knowhow
  • iStock