Zeven zoete koffies van over de grens

Ah, koffie. Het zwarte vloeibare geluk waardoor wij elke morgen weer aanspreekbaar zijn. Zwart, met suiker of met melk,...

Ah, koffie. Het zwarte vloeibare geluk waardoor wij elke morgen weer aanspreekbaar zijn. Zwart, met suiker of met melk, we drinken per jaar zo’n 150 liter weg. Daarmee zijn we een van de grootste koffieleuten ter wereld, maar de buitenlandse koffietradities mogen er ook zijn. We nemen je mee op een kleine rondreis door de (zoete) koffiewereld.

/ Spanje: Café Bombón

Deze koffie is even simpel als hij zoet is. Café Bombón bestaat uit gelijke delen koffie en gecondenseerde melk (van dit spul maken ze karamel, kun je nagaan hoe zoet het is). Tip: ‘tandarts’ is ‘dentista’ in het Spaans.

/ Vietnam: Ca Phe Trung

Als je in Vietnam koffie bestelt, reken er dan op dat je er eentje krijgt die voor een dessert kan doorgaan. Ca Phe Trung kun je vertalen met ‘eierkoffie’. Ze kloppen twee eidooiers met gecondenseerde melk, honing en vanille-extract stijf en gieten dit in een kopje. Dit toppen ze met zwarte Vietnamese koffie. Het eimengsel zal naar boven komen. Nu is het aan jou om het eerst eruit te lepelen of het met ei en al op te drinken.

/ Turkije: Türk kahvesi

De ene Turkse koffie is niet met de ander te vergelijken, zowat elke familie heeft zijn eigen speciale recept voor het zwarte goud. De koffie is zeer fijn gemalen en bereid in een koperen pannetje dat ze cezve noemen. Ook hier gaat flink wat suiker in en de prut wordt langzaam aan de kook gebracht. Als het een tijdje heeft geborreld, schenken ze het met koffiedik en al in het kopje. Het glaasje water dat je erbij krijgt, kun je goed gebruiken na zo’n sterk kopje.

[video_ad] Lees verder >>

/ Mexico: Cafe de Olla

Geen koffie die je ’s ochtends even gauw maakt voor je halsoverkop naar je werk vertrekt. In een sauspannetje breng je de dark roast-koffie aan de kook met een kwart water, een kaneelstok, sinaasappelschil en bruine basterdsuiker. Als de suiker is opgelost laat je het nog een minuut of vijf staan voor je het in een kopje schenkt.

/ Griekenland: Frappé

In Griekenland is het al warm zat, dus de Grieken drinken hun koffie liever koud. Het is een combinatie van oploskoffie, suiker en water wat tot een luchtige massa geklopt is. Voeg hier het nodige ijs aan toe en je hebt een drankje waar je misschien niet een enorme cafeïneboost van krijgt, maar wel lekker van afkoelt.

/ Oostenrijk: Kaisermelange

Oostenrijk staat, naast hun Sacher Torte en Wienerschnitzel, ook bekend om hun eigen koffie: de Kaisermelange. De Oostenrijkers serveren deze nationale traditie met een eidooier, suiker en een beetje cognac. Sommige mensen voegen een beetje suiker toe aan het ei en soms zelfs een beetje melk.

/ Ierland: Irish coffee

Dé koffie voor vrijdagavond! Een sterke zwarte koffie, bruine basterdsuiker, halfgeslagen, ongezoete room en natuurlijk een flinke scheut goede Ierse whiskey (bijvoorbeeld Bushmills). Een tip van de Ieren: ‘When in doubt of how much whiskey you need, add a little more.’ Kijk, daar kunnen wij wel wat mee.