Mannen rijden deze auto's. En dit is het effect op de autoverzekering

Onderzoek heeft uitgewezen dat mannen, vaker dan vrouwen, kiezen voor krachtiger auto’s die doorgaans ook wat ouder zijn. Tegelijkertijd kiezen mannen gemiddeld ook vaker voor een eenvoudige en goedkope autoverzekering. Maar waarom doen zij dit en wat is het effect -van de auto’s die mannen kiezen- op de autoverzekering?

Mannen rijden deze auto's. En dit is het effect op de autoverzekering!

Mannen willen powerauto

Hoewel er genoeg vrouwen zijn die kiezen voor een pittige auto, zijn het vooral mannen die de voorkeur geven aan meer pk’s. Uit onderzoek waarbij zo’n 30.000 jongvolwassen automobilisten werden onderzocht, is gebleken dat jonge mannen duidelijk vaker dan jonge vrouwen de voorkeur geven aan een krachtige auto. Wat verder opvalt is het bouwjaar; die onder jonge mannen wat verder in het verleden ligt. Mannen kiezen dus vaker voor een wat oudere auto. Dit kan verklaard worden door het gegeven dat oudere auto’s met een relatief hoog motorvermogen; beter betaalbaar zijn dan nieuwere auto’s met een hoog motorvermogen. 

Volkswagen Golf populairste mannenauto

Tussen mannen en vrouwen bestaan grote verschillen in de automerk voorkeuren. De Volkswagen Golf, tevens het meest verkochte model van Volkswagen, is favoriet onder jonge mannen. De Golf is een auto met relatief veel pk's, die geleverd kan worden in verschillende varianten. Denk bijvoorbeeld aan de TDI-, TSI-, GTE- of TGI-versies. De Golf is met recht dus een 'typische' mannenauto. De gemiddelde vrouw kiest het liefst ook voor een Volkswagen, maar dan de ‘minder krachtige’ variant; de Volkswagen Polo. Verder valt op dat vrouwen over het algemeen minder vaak kiezen voor merken die bekend staan om pk’s, zoals BMW, Audi en Honda.

Effect op de autoverzekering

Vooral voor jonge mannen is de keuze voor een sportieve auto ongunstig voor de autoverzekering. Verzekeraars weten uit de praktijk namelijk dat (vooral beginnende mannelijke) bestuurders sneller bij een ongeluk betrokken zijn, helemaal als de auto ook nog eens een sportieve is. Of een auto wel of niet sportief is, wordt door verzekeraars onder andere bepaald door het aantal PK of kW. Aan de hand hiervan wordt het ‘risico’ in kaart gebracht. En een hoger risico betekent automatisch een hogere premie voor de verzekerde. Dit verklaart ook direct de verzekeringskeuze die jonge mannen maken; zij gaan vaker voor een ‘simpele’ WA-dekking. Vrouwen zijn conservatiever in hun autokeuze, waardoor zij relatief minder premie hoeven te betalen en dus ook vaker kunnen kiezen voor een betaalbare WA+ dekking. 

De boodschap mag duidelijk zijn: ben je een jonge man? Dan is het financieel gezien aantrekkelijker om te kiezen voor een auto met minder pk’s, en dus ook een -iets- lagere verzekeringspremie. Maar mannen blijven mannen en het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Mocht je dan toch voor een powerauto gaan, vergelijk autoverzekeringen dan goed op premie en voorwaarden.

Goodlife
  • Robert Haverly via Unsplash