Sidecar: een vrijmibo-cocktail met cognac, cointreau en citroensap

De VrijMiBo is weer in volle gang, tijd om het vat aan te slaan, de bar te plunderen en het een en ander te mixen.

Sidecar

Vandaag maken we de Sidecar. 

Het verhaal

Het is onbekend waar deze cocktail precies vandaan komt. Experts denken dat het drankje aan het einde van de Eerste Wereldoorlog in Londen of Parijs is verzonnen. En inderdaad, hij is vernoemd naar de zijspan van een motor. Tja, vraag ons ook in dit geval niet waarom.

@backlink(208727)

Het Ritz Hotel in Parijs claimt dat een bartender daar de cocktail verzonnen heeft, maar net als bij veel andere klassieke cocktails proberen meerdere personen met de eer te strijken. Wat betreft de smaak doet het er ook niet toe. Oftewel: shaken!

Het recept

- 60 ml cognac

- 30 ml citroenap

- 20 ml cointreau

Appeltje eitje dit: voeg alles samen in een shaker met ijs. Gebruik een halve citroen die je boven de shaker uitknijpt met een citruspers. Shake tot de shaker ijskoud aanvoelt en er condens aan de buitenkant ontstaat. Strain vervolgens het geheel in een embassy glass, zoals je boven op de afbeelding ziet. Voeg hier uiteindelijk nog een citroenschil als garnering aan toe.

Word een expert

Bij deze cocktail kan je een zogeheten Sugar Rim maken. Strooi wat suiker op een schaaltje en doop de rand van het glas in limoensap. Haal vervolgens met een rollende beweging de rand van het glas door de suiker heen.

Omdat de suiker zich hecht aan de limoensap blijft er een mooi suikerrandje over. Of je dit wil, is uiteraard aan jou. Mocht je het zelf niet willen, dan maak je ongetwijfeld je date blij met wat zoetigheid. Cheers!