Loyaliteit loont, afwasser wordt mede-eigenaar van sterrenrestaurant

Ali Sonko (62) is een immigrant uit Gambia en werkte zich veertien jaar lang in het zweer als afwasser bij restaurant No...

Ali Sonko (62) is een immigrant uit Gambia en werkte zich veertien jaar lang in het zweer als afwasser bij restaurant Noma in Kopenhagen, Denemarken. Zijn loyaliteit en harde werk wordt nu beloont want zodra het restaurant heropent krijgt hij een plekje tussen de vennoten. Of hij dan ook stevig betaald gaat krijgen is onbekend, de afspraken omtrent de financiële situatie zijn niet openbaar gemaakt.

Lees ook: De Rolls Royce van Sammy Davis jr. staat te koop

'Ik denk niet dat men begrijpt hoe belangrijk het is om iemand als Ali in je bedrijf te hebben.' aldus chef en oprichter René Redzepi. 'Ali Sonko is het hart en de ziel van het restaurant.' Zo zouden meer werkgevers met hun personeel om moeten gaan. Hij opende het restaurant Noma in 2003 nadat hij zelf jarenlang in verschillende keukens gewerkt heeft. Het restaurant zelf won in 2010, 2011, 2012 en nogmaals in 2014 de titel als 'World's Best Restaurant.' Afwasser Sonko kon in 2010 niet bij de uitreiking van deze titel zijn omdat hij destijds geen visa kon krijgen. Het restaurant nam toen de prijs in ontvangst terwijl iedereen van het team een shirt waarop het gezicht van Sonko stond.

Noma heeft als specialiteit de Scandinavische keuken en kan linea recta jouw bucketlist op. In december opent het restaurant opnieuw op een nieuwe locatie. Zie hun website hier. De Nederlandse documentaire van Maurice Dekkers, Ants on a Shrimp, gaat over dit restaurant en René Redzepi.

https://www.youtube.com/watch?v=Q7SYpav7a_k

Via @reneredzepinoma - fish charcuterie: sea urchin, squid, cod, turbot & trout!

Een bericht gedeeld door noma (@nomacph) op