10 manieren om jouw testosteron te boosten

Te weinig testosteron in je lichaam kan problematischer zijn dan je misschien denkt. Je libido verdwijnt als sneeuw voor...

Te weinig testosteron in je lichaam kan problematischer zijn dan je misschien denkt. Je libido verdwijnt als sneeuw voor de zon, je creëert minder spiermassa en je hebt een grotere kans op hartfalen.

Lees ook: Pompen aan de kust van Los Angeles

Alsof dat nog niet erg genoeg is kan je door een tekort aan testosteron je potentie verliezen waardoor erecties zeldzaam worden en heeft het invloed op je stemming. Je bent sneller emotioneel en voelt je minder gelukkig. Genoeg redenen om jouw testosteron een stevige boost te geven. Zonder supplementen welteverstaan.  Mocht je vermoeden dat je echt veel te weinig testosteron in je lichaam hebt zitten dan kan je dit laten testen bij de huisarts.

1. Voorkom overgewicht

Testosteron en overgewicht kunnen tezamen een vicieuze cirkel opleveren. Het hormoon reguleert namelijk de vetopslag waardoor een tekort kan leiden tot meer buikvet. Ondertussen zorgt overgewicht weer voor een verslechterde testosteronproductie. Een negatieve spiraal die je graag wilt voorkomen dus.

2. Slaap voldoende

We gaven het al aan vandaag: jouw testosteronspiegel is het hoogst nadat je net wakker bent geworden. Een gegeven is wel dat je voldoende uren maakt. De ideale hoeveelheid verschilt voor iedereen maar we kunnen veilig stellen dat drie nachten doorhalen dankzij net iets te veel feestjes jouw testosterongehalte geen goed doet.

3. Doe aan krachttraining

Uit meerdere studies blijkt dat krachttraining een positief effect heeft op jouw testosteronspiegel. Hoe het ook wend of keert, het is verstandig om dat sportschoolabonnement weer te gaan gebruiken. Toch maar pompen net als deze gasten.

4. Eet vet

Nee daarmee bedoelen we niet dat je iedere dag een hamburger naar binnen moet werken maar wel dat bijvoorbeeld vette vis een goede invloed op de testosteronspiegel heeft. Volgens sommige bronnen zijn ook brocolli en spruitjes de perfecte testosteronbooster. Vergeet vooral ook niet te ontbijten! Mensen die niet ontbijten hebben een grotere kans op overgewicht wat weer een negatief effect op jouw testosteronspiegel heeft.

5. Krijg voldoende vitamine D binnen

Wij Nederlanders zijn echte zonaanbidders, het is daarom ontzettend jammer dat we er zo weinig van kunnen genieten in dit land. In de zomer blijkt namelijk dat mannen een veel hoger testosterongehalte hebben. Voldoende zonlicht levert je een toename van 15 procent op.

6. Verlaag stress

Stress is vreselijk slecht voor praktisch alles in je leven. We begrijpen dat het verlagen van stress makkelijker gezegd dan gedaan is. We zijn steeds ambitieuzer geworden en op de carrieremarkt is de concurrentie nog altijd hevig. De burnout wordt langzamerhand een echt probleem onder de millenials maar het heeft ook invloed op de testosteronproductie. Een goede reden voor iedere student om stress zo snel mogelijk te verlagen.

7. Heb meer sex

Hoe meer sex je hebt hoe actiever jouw zaadballen zijn. Juist dat wil je actief hebben want daar wordt testosteron aangemaakt. Alleen al de gedachte aan sex kan helpen.

8. Matig met alcohol

Zoals bekend heeft alcohol eigenlijk net iets te veel negatieve bijwerkingen. Op dat lijstje kun je het verstoren van de testosteronproductie toevoegen. Er zijn wetenschappers die stellen dat twee glazen wijn per dag wel libidoverhogend werken en mogelijk invloed hebben op de testosteronspiegel.

9. Eet geen drop

Glycyrrhizine is hier de boosdoener. Het onderdrukt testosteron en heeft invloed op de bloeddruk. Hoe goed we dit ook kunnen maken in Nederland, je doet er goed aan om het snoepgoed geheel uit jouw dieet te halen.

10. Stop met roken

Roken leidt tot een hoop problemen. Jouw concentratie, bloedvaten maar ook de testosteronproductie hebben te lijden onder een rookverslaving. Laat die sigaretten maar zitten dus.