Veertig procent van de jongeren heeft onveilige onenightstands

Uit het onderzoek ''Seks onder je 25e'' van Soa Aids Nederland komen enkele interessante ontwikkelingen naar voren. Zo b...

Uit het onderzoek ''Seks onder je 25e'' van Soa Aids Nederland komen enkele interessante ontwikkelingen naar voren. Zo blijkt dat jongeren op steeds latere leeftijd sexueel actief worden. Met 18,6 jaar heeft de helft van jongeren tot 25 jaar sex gehad anno 2017. In 2012 was dat 17,1 jaar. Aan het onderzoek werkten 20.000 jongeren mee.

Lees ook: Boek snel je vakantie om, de meeste nymfomanen vind je in Scandinavië!

Onenightstands

De meest opvallende uitspraak is dat ruim 40% van de jongeren geen condoom gebruikt bij een onenightstand. Op die manier is de kans vrij groot dat ziektes zich verspreiden, tijd om daar eens mee te kappen dus. Zeventig procent van de jongeren gebruikt wel voorbehoedsmiddelen wanneer ze voor de eerste keer met een ander tussen de lakens duiken (nog steeds maakt dertig procent van de jongeren dus een onhandig besluit) maar juist bij de onenightstands gaan veel mensen de fout in. Redenen waarom men dit doet worden niet aangekaart maar we kunnen ons voorstellen dat jongeren wegens de spontane aard van een onenightstand simpelweg niet voorbereid zijn en geen condoom op zak hebben.

Sexting

Een andere uitkomst van het onderzoek valt op: zeker twaalf procent van de dames onder de 25 en dertien procent van de jongens sturen naaktvideo's en foto's naar anderen. In 2012 was dit respectievelijk vier en zes procent minder. Door deze toename komt misbruik van beeldmateriaal helaas ook vaker voor tegenwoordig, al begrijpen we dat sexting zo zijn voordelen kan hebben, mits de uitvoering een beetje goed is.

Overige uitkomsten

Ten slotte blijkt uit het onderzoek dat jongeren minder negatief tegenover homoseksualiteit staan, dat jonge vrouwen zich beter beschermen tegen zwangerschap en dat sexuele intimidatie lichtelijk gedaald is.