Van 1 bitcoin naar 1 bitcoin en een Tesla in 3 maanden

Bitcoin (BTC) is de afgelopen maanden zeer snel in waarde gestegen. Dat ging zelfs zo snel dat, als je in december 2020 besloot om bitcoin te kopen, je drie maanden later van de winst een nieuwe Tesla kon kopen! Dit soort stijgingen zijn ongekend maar toch de realiteit van onze steeds digitaler wordende wereld.

Van 1 bitcoin naar 1 bitcoin en een Tesla in 3 maanden

Waarom begonnen zoveel bedrijven met bitcoin kopen? De Nederlandse bitcoin broker SATOS legt het uit.

Bitcoin koers breekt records

Stel je kocht midden december 2020 1 bitcoin, dan kostte dit je ongeveer $24.000. De bitcoin prijs was destijds al bizar voor velen. De hoogste bitcoin prijs ooit lag namelijk sinds 2017 jarenlang rond de $20.000. Dit bleek echter nog maar het begin te zijn geweest. Bitcoin werd in de afgelopen maanden namelijk alleen nog maar meer waard.

Die ene bitcoin die je midden december kocht voor $24.000 was in maart 2021 namelijk maar liefst $60.000 waard! Kortom, met de winst had je bijna een Tesla kunnen kopen. De goedkoopste bolide van het elektrische automerk is namelijk $38.000! Deze gekke marktsituatie kan worden toegeschreven aan een aantal factoren binnen de cryptomarkt en de wereldwijde economie. Denk onder andere aan de crisis die het gevolg was van de coronapandemie en de steeds sneller toenemende innovatie van de blockchain-industrie.

Economische onzekerheid dwingt centrale banken geld te printen

Toen het coronavirus begin 2020 uitbrak, brak er grote paniek uit op de markten. Investeerders wilden zo snel mogelijk hun investeringen liquideren om de schade van de dalende aandelenprijzen te minimaliseren. Ook de cryptomarkt ontkwam niet aan deze paniek; Bitcoin handelde in maart 2020 zelfs even kort onder de $4.000.

In de maanden erop gingen veel investeerders vervolgens op zoek naar investeringen die hun kapitaal konden beschermen in deze economisch onzekere tijden. Een deel kwam uit bij bitcoin, een activa die in grote lijnen op goud lijkt aangezien het over het algemeen onafhankelijk van de traditionele markten beweegt en schaars is. Men noemt bitcoin dan ook wel het digitale goud.

Tesla en andere bedrijven kopen bitcoin

De bitcoin koers begon pas echt te versnellen toen grote bedrijven, die in eerste instantie niets met bitcoin te maken leken te hebben, bitcoin begonnen in te slaan. Als klap op de vuurpijl kocht zelfs Tesla $1,5 miljard aan bitcoin.

De voornaamste reden voor de keuze van bedrijven om een klein deel van hun reserves in bitcoin te stoppen is inflatie. Centrale banken doen er alles aan om de economie draaiende te houden en de klappen op te vangen. Hiervoor printen de centrale banken steeds meer geld en dat leidt natuurlijk tot inflatie. Bitcoin kan daarentegen met geen mogelijkheid bijgeprint worden. De cryptocurrency wordt steeds schaarser naarmate de tijd verstrijkt en lijkt hiermee dus op goud. Voor steeds meer bedrijven en investeerders is bitcoin hierdoor een aantrekkelijk middel gebleken om zich in te dammen tegen de klappen die al zijn geweest en die mogelijk nog komen.

Knowhow
  • Unsplash