Sparen en beleggen tijdens crisis? Zo pak je dat slim aan!

Inmiddels zitten we alweer bijna een jaar in een economische crisis en dus is het belangrijk om na te denken over je financiële toekomst.

Sparen en beleggen

Door de inflatie wordt alles namelijk alleen maar duurder, terwijl je salaris niet altijd vanzelfsprekend meestijgt en je spaargeld intussen ook minder waar wordt. Wat moet je dan eigenlijk met je geld doen in tijden van deze crisis? Aandelen kopen is een goede manier om meer financiële zekerheid in de toekomst te hebben. Toch schrikt het veel mensen af om te beleggen, waarschijnlijk omdat het vroeger heel omslachtig was om aandelen te kopen en verkopen. Dit is inmiddels achterhaald, want eigenlijk is het tegenwoordig juist heel makkelijk geworden dankzij het internet. Hoe je dit slim aanpakt, lees je hieronder!

Sparen vs. beleggen: wat is beter?

Om meer financiële zekerheid in de toekomst op te bouwen, kun je kiezen tussen je vermogen sparen of beleggen. Geld opzijzetten op je spaarrekening geeft je meer zekerheid, maar op de lange termijn is het verwacht rendement van beleggen hoger dan sparen. Echter neem je met beleggen natuurlijk wel weer meer risico.

De vraag of sparen of beleggen een betere optie is, is een persoonlijke kwestie. Ben je een risicomijdend persoon? Dan past sparen waarschijnlijk beter bij je. Iedere euro die je op je spaarrekening zet, gaat nergens naartoe totdat jij besluit het geld op te nemen. Om deze reden is spaargeld handig voor uitgaven op de korte termijn. Besluit je om te beleggen, dan doe je dit met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Beleggen is daarom een goede manier om op je oude dag ook nog voldoende geld te hebben om een fijn leven te kunnen hebben.

Begin met kleine bedragen

Begin je net met beleggen, dan is het slim om met een klein bedrag te beginnen. Kies daarnaast voor een defensief beleggingsprofiel, zodat je een laag risico loopt en veel zekerheid hebt. Je kunt dan een beetje uitproberen en begrijpen hoe de aandelenmarkt werkt tot je je meer comfortabel voelt. Zodra je doorhebt hoe alles werkt, kun je op een later moment nog altijd met grotere bedragen aan de slag gaan en eventueel voor een neutraal of offensief beleggingsprofiel kiezen.

Spreiding is belangrijk

Bij beleggen is het slim om het risico te spreiden. Zet dus niet al jouw geld in één type aandeel. Het kan namelijk zo zijn dat het op een gegeven moment slecht loopt in de sector waar jij in hebt belegt of dat het bedrijf failliet gaat. In dit soort gevallen ben je meteen alles kwijt. Koop je aandelen in verschillende bedrijven en in verschillende sectoren, dan verklein je het risico op een enorm verlies.

Risicospreiding is dus erg belangrijk, maar dat betekent niet dat je automatisch beschermd bent tegen zaken zoals economische crisis. Daarom is het verstandig om periodiek voor een bepaald bedrag aandelen te kopen. Het heeft namelijk weinig zin om te voorspellen wanneer deze crisis is afgelopen en wanneer de volgende crisis zich weer voordoet, want het kan altijd anders lopen. Als je op verschillende momenten aandelen koopt, voorkom je dat je op het hoogste punt instapt en er later mogelijk spijt van hebt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met beleggen.info

Knowhow
  • Pexels