Verliefd? Dan ben je dronken, volgens dit onderzoek

Verliefde mensen tonen hetzelfde gedrag als mensen met een paar glaasjes op. Dat blijkt uit onderzoek van de University...

Verliefde mensen tonen hetzelfde gedrag als mensen met een paar glaasjes op. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Birmingham, dat gepubliceerd is in Neuroscience and Biobehavioral Reviews. Dus Beyoncé had toch wel een beetje gelijk in haar nummer Drunk in Love.

/ Op hol door hormonen

Dat dronkaards en rozebrildragers zo veel overeenkomsten vertonen, heeft alles te maken met oxytocine, ook wel het liefdeshormoon genoemd. Het speelt een grote rol in sociale en romantische interacties. Het verhoogt altruïsme, generositeit en empatie. Ook helpt het hormoon met het neerhalen van sociale blokkades als angst en stress.Een dosis oxytocine of alcohol zorgt ervoor dat we mensen of situaties eerder vertrouwen. Hierdoor zijn we sneller geneigd om onnodige risico’s te nemen. Drank maakt meer kapot dan je lief is, maar blijkbaar geldt dit voor de liefde net zo goed.

[video_ad]

/ Geen vervanging

De onderzoekers denken niet dat het hormoon als alternatief zal gaan dienen voor alcohol. Zelf willen ze vooral verder onderzoek doen naar de toepassingen voor onder andere psychiatrische patiënten. ‘Als we begrijpen hoe oxytocine bepaalde acties onderdrukken en ons gedrag beïnvloedt, kan dat veel mensen helpen’, zegt dr. Gillespie erover.

Dus: op zoek naar de ware liefde of het volgende biertje? Wij discussiëren nog even verder. Het volgende glas heffen we in ieder geval op oxytocine. Op de liefde!

https://youtu.be/p1JPKLa-Ofc