Mannencocktail om het weekend mee in te luiden: de Rob Roy

Net als vele andere cocktails vindt de Rob Roy zijn oorsprong in het luxueuze hotel Waldorf Astoria in New York. De cock...

Net als vele andere cocktails vindt de Rob Roy zijn oorsprong in het luxueuze hotel Waldorf Astoria in New York. De cocktail is vernoemd naar een operrette (een soort opera) van Reginald de Koven. Dankzij een goede scotch is deze cocktail perfect voor de gentleman met smaak.

De bekendste whiskey cocktail is misschien wel de Old Fashioned of de Manhattan maar de Rob Roy is absoluut briljant. Tijd dat je leert hoe deze cocktail gemaakt wordt.

Het recept

Dit recept is een makkie je hebt nodig:

45 ml Scotch Whiskey

25 ml zoete vermouth

Een scheutje Angostura Bitters

Deze cocktail shake je niet maar roer je in een mixing-glass. Vul het glas met ijs en met de ingrediënten, gebruik vervolgens een barlepel om het drankje goed te roeren tot het glas ijskoud wordt. Schenk het glas met een strainer uit in een gekoeld cocktailglas (dit glas vul je met ijs voor je de cocktail gaat maken, voor je het drankje in het glas schenkt gooi je het ijs weg). Garneer met een kers of met een citroentwist.

Word een expert

Vraag aan je gast of hij de cocktail 'straight up' (zonder ijs) of 'on the rocks' (met ijs) wilt. Als hij het drankje on the rocks wilt strain dan de cocktail in een tumblr glas met ijs, straight up gaat de cocktail in een cocktailglas.

Je kunt een Rob Roy droog, zoet en perfect maken, gebruik hiervoor verschillende soorten vermouth. Normaal maak je hem dus met zoete vermouth, maar zoals je vast al begrijpt maak je de droge Rob Roy met droge vermouth en de Perfect Rob Roy met beide vermouths (half om half).