10 skills die je als man tegen je dertigste moet hebben

Zodra je dertig wordt heb je door dat het leven toch eigenlijk wel verrassend snel gaat. Tijd om de balans op te maken w...

Zodra je dertig wordt heb je door dat het leven toch eigenlijk wel verrassend snel gaat. Tijd om de balans op te maken want hoewel dertig het nieuwe twintig is, is het nu toch wel echt hoogtijd om schoonschip te maken en je voor te bereiden op hetgeen dat komen gaat.

Lees ook: Dit zijn 8 gewoontes van 's werelds meest succesvolle mensen

Niet langer kan je iedere donderdag met je oude studiegenoten in een cafe aan het Leidseplein of met je maten in de keet eindigen rond een uur of vijf 's ochtends. Daar komt nog eens bij dat je inmiddels aan het settelen bent, er mogelijk kroost rondwandelt, je een huis moet kopen, of gekocht hebt, en je carrière nu of nooit in de lift zal raken. Er valt een hoop te doen, deze tien skills moet je nu toch wel echt hebben:

10. Beter kunnen luisteren dan praten

Wijsheid krijg je door jarenlang te luisteren op momenten dat je liever had willen praten. Je moet nu toch wel doorhebben dat je de kennis die jij eruit gooit als je praat al hebt, maar je die kennis kan vergroten door te luisteren naar een ander. We hebben twee oren en één tong, gebruik ze naar die verhouding.

9. Iedereen gelijk kunnen behandelen

Begin neutraal en behandel de mensen die jou goed behandelen ook goed, behandelen ze jou slecht dan is het hun fout, iets dat meer zegt over hen dan over jou. Blijf als gentleman boven deze mensen staan.

8. Je juist te weten kleden voor een bepaalde gelegenheid

Wanneer je op je dertigste nog buiten rondwandelt in een trainingspak gaat er iets goed fout. Kleed je naar het moment en maak je niet druk over het fenomeen overdressed zijn. Dat bestaat niet. Tenzij je in een driedelig pak in de sportschool staat maar dan begrijp je het beginsel van dit punt al niet goed.

7. Sporten

Ga naar de sportschool, weet hoe je thuis traint en zorg er vooral voor dat je weet hoe je een oefening goed uitvoert. Iedereen kan opdrukken op zijn slaapkamer maar druk je ook goed op? Het gaat om de vorm, niet het gewicht. Bewegen helpt je ook scherper te denken en ondersteunt het concentratievermogen. Ja, eigenlijk had je tijdens die tentamenweken al moeten trainen in plaats van bier te drinken. Maar goed, toen was je nog geen dertig en kon het nog.

6. Lezen

Bill Gates leest 50 boeken per jaar, Warren Buffet leest 500 pagina's per dag. Begrijp de waarde van literatuur en lees veel. De voordelen hiervan zijn eindeloos.

5. Charmeren

Charme, een ongrijpbaar iets voor sommige, een aangeboren talent van anderen. Gelukkig kan je er aan werken. Leer over etiquette, lees over de ongeschreven regels van de man. Zorg vooral voor balans, neig niet teveel naar arrogantie maar wees zelfverzekerd, praat niet te veel maar luister ook, wees beleefd maar geen softie. Balans is de sleutel.

4. Proeven

Koken kan je al, hopen we, dus tijd voor de volgende stap. Waar komen montepulciano of viognier vandaan? Welke wijn past er bij biefstuk? Moet je echt witte wijn drinken bij vis of hoeft dat helemaal niet? Nee dat hoeft niet per se sommige wijnkenners pleiten juist voor het tegenovergestelde. De kunst is alleen dan wel om de juiste rode wijn te bestellen. Ga eens op wijnproeverij (tip voor een date) en probeer achter verschillende aroma's te komen, kom erachter wat het verschil tussen een primair aroma en secundair aroma is, hoe smaakt eikenhout? Hoe zit het met textuur? Dit geldt net zo goed voor whisky's en gerechten.

3. Geldzaken inzichtelijk maken

Krijg inzicht in je schuld en bepaal hoe je deze gaat afbetalen. Van een studieschuld tot een hypotheek of kleine leningen. Maak een balans en zodra je jouw geldzaken binnenshuis op orde hebt kan je kijken naar investeringen, een passief inkomen en een spaarplan. Al had je dit eigenlijk allemaal allang op orde moeten hebben.

2. Continu geïnformeerd zijn

Veel mensen zijn nog altijd naïef en zijn spreken pedant over onderwerpen waar ze weinig vanaf weten. Wat gebeurt er allemaal in Syrië? Zorg dat je op de hoogte bent van financiële veranderingen die van invloed kunnen zijn op jou en je gezin of carrière. Zorg ervoor dat je weet welke kant je met je carrière op gaat en zet doelen. Plan deze doelen uit en ga systematisch te werk. Netwerk en wees op de hoogte van trends maar loop ze niet zomaar na.

1. Voor anderen kunnen zorgen

De tijd dat je alleen voor jezelf hoefde te zorgen is voorbij. Een man kan voor zichzelf zorgen maar een sterke man kan voor anderen zorgen. Je komt aan op een leeftijd waarop je voor je partner moet klaarstaan, waarop je kinderen moet gaan opvoeden en waarop jouw ouders wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Tijd om voor je ouders te zorgen nadat ze jaren voor jou gezorgd hebben.