Negen tips voor een goede nachtrust tijdens bloedhete nachten

Natuurlijk wil jij regelmatig hete nachten meemaken maar zodra je daadwerkelijk wil gaan slapen is de hitte vaak net iet...

Natuurlijk wil jij regelmatig hete nachten meemaken maar zodra je daadwerkelijk wil gaan slapen is de hitte vaak net iets te onaangenaam om jou te verzekeren van een goede nachtrust. Als je ook tijdens de zomer gewoon druk bezig bent met het realiseren van jouw doelen wil je continu optimaal functioneren, en dat begint in bed. Daarom zetten wij een aantal tips op een rij hoe jij toch goed kan slapen ondanks de verschroeiende hitte.

1. Maak de lakens nat

Een beetje water kan voor flinke verkoeling zorgen. Ideaal dus als het veel te warm is om te slapen. Zorgt niet dat de lakens zeiknat zijn, want dat is weer oncomfortabel.

2. Koel je bed

Deze tip is voor de gevorderden die geen nattigheid in bed willen. Het klinkt raar, maar je kunt het beddengoed ook een aantal minuten in de vriezer doen voor je gaat slapen. Dit zorgt ook voor wat verkoeling.

Lees ook: Zo scherp als James Bond zijn? Dat kan jij leren, het geheim zit hem in savoir-faire

3. Koel de gordijnen

Spuit wat water over de gordijnen en hang ze voor een open raam. Dit zorgt voor een koel briesje in jouw slaapkamer. Ideaal als je geen airco hebt.

4. IJsventilator

Zet een schaal vol met ijsklontjes voor de ventilator. Als die smelten, zorgt het voor een frisse wind in de slaapkamer. Het is vergelijkbaar met de tip voor de gordijnen.

5. Slaap niet naakt

Naakt slapen lijkt misschien wel het beste middel om beter te slapen als het warm is, maar dat is niet zo. Je kunt beter in een katoenen pyjama slapen die al jouw zweet opzuigt, zodat jouw huid kan ademen. Dat zorgt voor een betere nachtrust.

6. Haal alles uit stopcontacten

Stekkers en opladers kunnen zorgen voor een extra bron van warmte. Neem bijvoorbeeld jouw telefoonoplader: deze en de telefoon zelf kunnen flink warm worden tijdens het opladen. Als je gsm toch leeg is kun je deze beter opladen in een andere ruimte.

7. Slaap op de vloer

Warme lucht stijgt op, dus probeer zo laag mogelijk te slapen. Als je meerdere verdiepingen hebt, kun je op de laagste je matras gaan leggen en daar lekker pitten. Het kost je wel wat werk, maar de beloning is fijn.

8. Sluit de gordijnen.

Eigenlijk een tip die iedereen weet. Sluit de gordijnen van de slaapkamer als het licht is. Hierdoor schijnt de zon niet naar binnen wat zorgt voor een lagere temperatuur in de kamer.

9. Koel je polsen en voeten

Doordat de zenuwen en aderen op deze punten het dichtst bij de opperhuid liggen, kan dit voor enorme verkoeling zorgen.

Dit artikel verscheen eerder op Panorama.nl